afbeelding (2)

ESG, wat is het en wat moet je er ermee?

ESG is niet alleen een hot topic in het bedrijfsleven, maar ook bij overheden. En zelfs al is jouw organisatie er nog niet mee bezig, dan zou je dat eigenlijk wel moeten zijn. Maar wat is ESG precies en wat moet je er dan mee?

Wat is ESG?

ESG staat voor Environmental, Social and Governance, wat betekent dat het verwijst naar de inzet van bedrijven op het gebied van milieu, sociale kwesties en goed bestuur. Het gaat erom dat bedrijven verantwoordelijkheid nemen voor hun impact op de planeet, hun werknemers en de maatschappij. Vanaf 2024 moeten alle beursgenoteerde bedrijven en grote ondernemingen verplicht verslag uitbrengen over hun duurzaamheidsbeleid en prestaties. Toch zijn veel bedrijven nog steeds niet echt bezig met ESG-doelen. En dat is best zorgwekkend. Want dat je er, binnen niet al te lange tijd, wat mee moet, dat staat wel vast. Dit geldt met name voor de industrie, waarvan de impact op het milieu en de samenleving vaak groot is. Het is hoog tijd dat bedrijven zich bewust worden van de noodzaak van een ESG-beleid en actie ondernemen. En hier komt assetmanagement-software om de hoek kijken.

Eenvoudig rapporteren

Assetmanagement software kan een krachtig instrument zijn om bedrijfsprocessen vast te leggen en voorbereid te zijn op het gemakkelijk genereren van rapportages met het oog op ESG-doelen. Met de juiste softwareoplossing kun je niet alleen je assets efficiënt beheren, maar ook de nodige gegevens verzamelen om je prestaties op het gebied van milieu, sociale kwesties en governance te meten en te volgen. Deze gegevens zijn van onschatbare waarde bij het opstellen van rapportages en het opsporen van gebieden waar verbetering nodig is.

Jouw voordelen

Met de juiste assetmanagement software realiseer je juist en tijdig onderhoud, volgens vastgestelde procedures. Hiermee vergroot je de levensduur van assets, de veiligheid van mensen en processen, je voorkomt milieu-incidenten en je bespaart energie. Een stabiel productieproces is bovendien zuiniger dan een proces waarbij je steeds opnieuw moet opstarten door ongeplande uitval of stilstand.

 • Langere levensduur van je assets
 • Meer inzicht en overzicht
 • Minder uitval en stilstand
 • Besparen op energie en CO2-uitstoot
 • Efficiëntere processen
 • Meer veiligheid, minder incidenten
 • Predictive onderhoud, kostenefficiënter
 • Geautomatiseerde workflows
 • Real time monitoring
 • Alle informatie bij de hand voor weloverwogen beslissingen
 • Eenvoudig en correct rapporteren
 • Grotere transparantie

 

Hierom!

Aandacht voor ESG-doelen gaan niet alleen over het voldoen aan wettelijke vereisten of het vermijden van negatieve publiciteit. Het gaat om het creëren van een positieve impact op de wereld. Bedrijven hebben de macht en de verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een duurzame toekomst, en ESG-doelen bieden een kader om dit te realiseren.

Dus, ben jij al klaar voor de ESG-doelen? Door te investeren in assetmanagement software leg je je processen goed vast en ben je voorbereid op het gemakkelijk genereren van rapportages. Meer weten over hoe LAMA je kan helpen bij het realiseren van je ESG-doelen? Neem even contact op!