header_blog_verouderde_assets

Welke impact hebben ouder wordende assets en infrastructuur en hoe kun je daar mee om gaan?

De wegen uit de jaren zestig zijn niet te vergelijken met de wegen van nu. Hetzelfde geldt voor assets als machines, bruggen of overgangen. Om eens goed te bekijken wat de impact van ouder wordende assets is, brachten wij vanuit LAMA een werkbezoek aan het gerenommeerde kennisplatform CROW.

Als je je dan gaat verdiepen in ouder wordende assets, dan moet je dat natuurlijk in stijl doen. Daarom gebruikten we als metafoor een Mercedes Benz bus uit 1963 om naar Ede te reizen. Hoe dat voelde?  Bijzonder! Wetende dat veel van de Nederlandse hoofdinfrastructuur is aangelegd in de jaren 60 en 70 is het een aparte ervaring om met zo’n oldtimer terug te gaan naar die tijd. Het rammelt aan alle kanten en maakt een enorme bak herrie. Normaal in de jaren 60, maar in niets meer te vergelijken met vandaag de dag.

Van onderhoud ‘op de gok’ naar asset management

En datzelfde geldt natuurlijk voor veel assets. Wij gingen met Marc van den Elzen van CROW in gesprek over toen en nu, wat de impact is van ouder wordende assets en wat dat vraagt aan beheer en onderhoud. En dat is echt wat anders dan 60 jaar geleden. Assetmanagement bestond destijds nog helemaal niet en is nu echt een vak. Met alle voordelen op het gebied van kostenbesparing en efficiency die daarbij horen. Ook spraken we met CROW over grote maatschappelijke ontwikkelingen zoals de digitale transformatie, de energietransitie en smart mobility. Zaken die allemaal een enorme impact hebben op Nederland en daarmee ook op assets en het beheer daarvan. 

Inzicht en overzicht

Met IBM Maximo kunnen wij goed inspelen op ouder wordende assets. Het pakket biedt alles wat nodig en wenselijk is om het effect van degradatie van assets continue te monitoren en op het juiste moment de juiste actie uit te zetten. ‘Weten dat het stuk gaat voordat het stuk gaat’, noemen we dat. Waar we in de jaren 60 nog niet de mogelijkheden hadden om goed voorspellend te beheren en te onderhouden, hebben we nu een breed scala aan innovatieve mogelijkheden tot onze beschikking. Zo beheer je assets niet langer ‘op de gok’, maar op basis van inzicht, analyse en overzicht. Met als resultaat? Optimaal efficiënt en operationeel beheer van kritische assets en processen.

Voor zowel opdrachtgever als aannemer

Wij vinden het ontzettend tof dat we als team een mooie bijdrage kunnen leveren aan wat er nu en morgen gevraagd wordt in de markt. Als IBM Maximo Gold Business partner denken wij graag mee en bieden we zowel opdrachtgevers als Rijkswaterstaat, provincies en gemeenten, als de uitvoerende aannemers support op het kruisvlak van IT en noodzakelijke domeinkennis. Of het nu gaat om het professioneel inrichten van een PMS contract of om BOR, we snappen waar het over gaat en leveren echte toegevoegde waarde. 

 

Meer weten over onze expertise en referenties?
Neem dan vooral contact met ons op! We vertellen je graag meer.