header_blog_managementtrends

De asset managementtrends van 2023 om in de gaten te houden

2020 en 2021 zijn zonder meer rare jaren te noemen. Niemand had kunnen verwachten wat de effecten van de coronapandemie zouden zijn en nog gaan zijn. Veel sectoren hadden het heel zwaar, andere sectoren bloeiden juist op. Wat zonder twijfel een vaste plek blijft houden in onze maatschappij is het thuiswerken. Mensen gaan minder reizen en flexibeler werken. Dit heeft allemaal invloed op je kapitaalgoederen en dus ook op je assetmanagement. Wij zetten de belangrijkste trends in asset management voor het nieuwe jaar op een rijtje.

Technologie

Met stip op nummer één: technologie. Big data analytics, machine learning en kunstmatige intelligentie zijn niet meer weg te denken uit veel bedrijfsprocessen, vooral die waarbij vastgoed komt kijken. Technologie helpt processen te stroomlijnen en de beveiliging van data te verbeteren. De coronacrisis heeft de toepassing van allerlei technologische snufjes alleen maar versneld. En terecht, want technologie zorgt voor een kleinere foutgevoeligheid, een grotere betrouwbaarheid en lagere kosten. Technologie maakt het bijvoorbeeld mogelijk om gebouwen te analyseren, toekomstige werkzaamheden in te schatten en onderhoud in te plannen. Met als resultaat: minder onverwachte mankementen en calamiteiten, beter in te plannen roosters en meer efficiency.

Duurzaamheid

Er zijn weinig organisaties te vinden die niet bezig zijn met het verduurzamen van hun bedrijfsprocessen. Het klimaatakkoord en de daaruit voortvloeiende klimaatdoelstellingen, zorgen er ook voor dat je wel mee móet. Doe je het niet uit idealisme, dan wel om te voldoen aan de wet- en regelgeving. Duurzaam gebouwbeheer en advies over duurzame maatregelen zijn dan ook een belangrijk aspect van modern asset management. De zogenaamde ESG-score (environmental, social en governance) wordt steeds belangrijker. Een goede asset manager kan adviseren over en helpen bij het realiseren van ESG-ambities. Dit kan liggen op het niveau van zonnepanelen en ledverlichting, maar het kan ook zo ver gaan als samenwerking met partners op het gebied van klimaatonderzoek of het ontwikkelen van eigen meetmethoden.

Diversiteit

Op het gebied van menselijk kapitaal is diversiteit een belangrijk speerpunt. En dan hebben we het niet alleen over diversiteit op het gebied van geslacht, leeftijd en etniciteit, maar ook diversiteit in talent. De tijd dat asset management typisch een vak was voor mensen die verstand hebben van cijfertjes, is voorbij. Juist met een pool van gemixt talent op het gebied van administratie, financiën, creativiteit, technologie, economie en zelfs kunst, kom je tot de beste resultaten. Ook ondernemerschap wordt steeds belangrijker voor werknemers. Je hoeft geen ondernemer te zijn om ondernemend te zijn en juist deze kwaliteit zet een goede asset manager op voorsprong.

Meer kansen voor de kleintjes

Automatisering maakt steeds meer menselijke handelingen overbodig en drukt daarmee de operationele kosten. Allerlei verschillende SaaS-diensten zorgen ervoor dat grote operationele afdelingen niet langer nodig zijn doordat partners met behulp van uitgekiende software, veel taken kunnen overnemen. Met als bijkomend voordeel dat ook kleine spelers op de markt grotere kansen krijgen. Het zijn niet meer alleen de grote jongens die profiteren van hun schaalgrootte. Kleinere spelers kunnen gebruikmaken van dezelfde technologische hulpmiddelen en daarmee een klant net zo goed of misschien zelfs beter bedienen. Ben jij ook op zoek naar slimme oplossingen om jouw businessproces te verbeteren? Neem dan vooral even contact met ons op!