header_blog_managementsystemen

Vijf goede redenen om een asset managementsysteem te overwegen

Elke organisatie beschikt over kapitaal. Of het nu gaat om vastgoed, machines of een wagenpark, elk onderdeel moet op waarde geschat worden en dusdanig worden beheerd dat een optimale levensduur en maximale ROI wordt bereikt. Asset management is dé manier om dit efficiënt te doen. En je asset management stroomlijnen, dat doe je weer met speciaal daarvoor ontworpen software. Wij geven je vijf goede redenen waarom je een asset managementsysteem wil hebben.

Activa in beeld

Hoe groter de organisatie, hoe meer activa en hoe minder overzicht. Een asset managementsysteem maakt het gemakkelijk om assets, zowel liquide als vaste, te traceren, inzichtelijk te maken en te houden. In het systeem staat alle relevante informatie op één plek. Dit maakt ook het terugvinden van verloren activa eenvoudig.

Onderhoud van activa

Tijdig onderhoud zorgt ervoor dat een asset efficiënt blijft functioneren. Regelmatig onderhoud helpt ook om vast te stellen of er problemen zijn met de apparatuur of machines. En dat is gunstig, want als problemen worden genegeerd, kunnen ze uitgroeien tot een groot probleem of zelfs leiden tot een defect. Gebrek aan onderhoud kan resulteren in een verhoogde kans op storingen, verminderde productiviteit en stilstand. De juiste software maakt het onderhoud van activa een peulenschil. De software bewaart en bewaakt alle relevante informatie over activa, hun operationele efficiëntie, onderhoudsschema’s, enz. Je onderhoudsteam krijgt automatisch een seintje voor eventuele aanstaande onderhoudstaken.

Inventaris bijhouden

Ook het bijhouden van de inventaris van de organisatie is erg belangrijk. Op elk moment kan een gebrek aan inventaris leiden tot grote downtime. Met de juiste asset managementsoftware krijg je ook trackingmogelijkheden voor je inventaris. Met behulp van de software kun je een herbestelpunt instellen voor elk onderdeel. Telkens wanneer de voorraad onder dat punt komt, krijgt de betrokken persoon automatisch een seintje om de voorraad bij te vullen.

Contracten monitoren

Het verlopen van contracten kan onaangename verrassingen opleveren zoals ongewenste automatische verlenging, boeteclausules of onbewust illegaal gebruik (bijvoorbeeld bij software). Asset managementsoftware helpt contracten monitoren en geeft op tijd een waarschuwing wanneer je actie moet ondernemen.

Gedetailleerde rapportage

Gegevens zoals de assetgeschiedenis en onderhoudsrapporten kunnen zeer nuttig zijn bij het monitoren van de assetcondities binnen de organisatie. Een asset managementsysteem biedt gedetailleerde rapporten over alle assets, de inventaris en het onderhoud ervan. Deze rapporten geven je inzicht in waar je middelen naartoe gaan en waar je moet investeren.

Een goed asset managementsysteem is onmisbaar voor het goed functioneren van een organisatie. LAMA empowerz werkt met het systeem IBM Maximo Asset Management. Met Maximo zorg je ervoor dat kritische assets en processen altijd optimaal efficiënt en operationeel zijn. Benieuwd? Neem even contact met ons op!